image img-fluid

Muz Lifi

image

Muz gövdelerinden çıkartılan, yüksek oranda selüloz içeren doğal bir liftir.

Muz lifi, doğal bir sak lifidir. Muz lifinin kimyasal bileşimi, selüloz, hemiselüloz ve lignindir. Son derece kuvvetli bir liftir. Yüksek nem emme özelliğine sahiptir. Nemi, çok hızlı biçimde emmektedir ve çabuk bir şekilde nemi dışarı atar, hızlıca kuruyan ve nefes alan yapıya sahiptir. Biyolojik olarak doğada parçalanabilir ve çevreye olumsuz etkisi yoktur; çevre dostu lif olarak sınıflandırılır. Ortalama inceliği 2.400 nanometre (nm)’ dir.

Pürüzsüz ve dayanıklı yapısıyla bilinen muz liflerinden üretilen eşyalar uzun yıllar kullanılabiliyor. Terletmeyen doğal liflerden sağlık açısından problemi olmayan kumaşlar üretmek mümkün. Bütünüyle doğal bir üretim süreci olması nedeniyle muz lifi, tüketicinin ilgisini bu yönüyle de çekiyor. Muz lifi üretiminin bir faydası da bitki artıklarını geri dönüştürerek, çevreye ve ekonomiye artı değer katması da bir diğer önemli özelliği.

Bu liflerden; kaba dokuma kumaşlar, halatlar, sicimler, çadırlar, dokuma kumaş tuval ve perdeler, alet çantaları ve ayakkabılar üretiliyor. Muz lifi aynı zamanda yün ve pamuk ile harmanlanabilir. Bu karışım sonucu battaniye, halı ve örtüler yapılır.

Broşür (Türkçe) Broşür (İngilizce) Broşür (Arapça)

Muz lifinin diğer doğal liflerle karşılaştırılması

Lif Seluloz(%) Lignin(%) Hemiseluloz(%) Pektin(%)
Jut 61–71,5 12–13 13,6–20,4 0,2
Keten 71 2,2 18,6–20,6 2,3
Rami 68,6–76,2 0,6–0,7 13,1–16,7 1,9
Kenaf 31–39 15–19 21,5 2
Sisal 67–78 8–11 10,0–14,2 10
Hindistan cevizi 36–43 41–45 0,15–0,25 3–4
Pamuk 82–96 0,5–1 2–6 5–7
Abaca 61–64 12 21 0,8
Ananas yaprağı 80–81 4,6–12 16–19 2–3
Muz lifi 60–65 5–10 6–19 3–5
Lif Seluloz(%) Lignin(%) Hemiseluloz(%) Pektin(%)
Jut 61–71,5 12–13 13,6–20,4 0,2
Keten 71 2,2 18,6–20,6 2,3
Rami 68,6–76,2 0,6–0,7 13,1–16,7 1,9
Kenaf 31–39 15–19 21,5 2
Sisal 67–78 8–11 10,0–14,2 10
Hindistan cevizi 36–43 41–45 0,15–0,25 3–4
Pamuk 82–96 0,5–1 2–6 5–7
Abaca 61–64 12 21 0,8
Ananas yaprağı 80–81 4,6–12 16–19 2–3
Muz lifi 60–65 5–10 6–19 3–5